Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ενθύμιο της ανάβασής μας στον Πύργο του Άιφελ


 Ο Πύργος του Άιφελ γίνεται σήμερα  126 ετών. Η θεμελίωση του Πύργου ξεκίνησε στο Παρίσι στις 26 Ιανουαρίου του 1887 και οι εργασίες διήρκεσαν 2 χρόνια, δύο μήνες και 5 ημέρες. Στις 31 Μαρτίου 1889 ολοκληρώθηκε και ο τελευταίος όροφος.


Souvenir de Notre Ascension à la Tour Eiffel. 1er Juin 1914

"Ενθύμιο της ανάβασής μας στον Πύργο του Άιφελ. 1η Ιουνίου 1914 " λέει η τυπωμένη λεζάντα στο πλαίσιο της φωτογραφίας.  (ΦΑ. 1A64.034)

 Η ανάβαση των καλοντυμένων τουριστών της φωτογραφίας έγινε με ασανσέρ μέχρι τον 1ο όροφο του Πύργου στα 57 μέτρα. Εκεί, εκτός από εστιατόρια, καφέ, καταστήματα με σουβενίρ, υπήρχε και φωτογραφείο με στημένο το σκηνικό μπροστά από το οποίο ποζάρουν οι εικονιζόμενοι. Γιατί βέβαια η λήψη έγινε στο εσωτερικό ενός φωτογραφείου και όχι έξω, όπου ο άνεμος και το κρύο θα πάγωναν τα χαμόγελα των πελατών και θα δυσχέραιναν τη δουλειά του επαγγελματία φωτογράφου.
Η ψευδαίσθηση όμως είναι επιτυχής και οι τουρίστες όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους θα μπορούν να αφηγηθούν σε φίλους και συγγενείς την εμπειρία της Ανάβασης παρουσιάζοντας πειστήρια.

Το αρχικό σχέδιο ήταν να μείνει ο  Πύργος στο σημείο εκείνο για 20 χρόνια και το 1909 θα τον αποδομούσαν. Αν είχε ακολουθηθεί αυτό το σχέδιο η συγκεκριμένη φωτογραφία δεν θα είχε γίνει ποτέ. Χάρη όμως στην ιδιοφυΐα του Γουσταύου Άιφφελ, ήδη από το 1904 ο Πύργος χρησίμευε στον στρατό ως σταθμός ραδιοτηλεγραφικός. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που ξέσπασε 2 μήνες μετά τη λήψη της φωτογραφίας ο Πύργος απέδειξε την αντοχή και τη χρησιμότητά του για στρατιωτικούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό εξασφάλισε την επιβίωσή του και τον γιορτάζουμε ακόμα σήμερα.


Πλήρη τεκμηρίωση για τον Πύργο του Άιφελ δίνει ο δήμος του Παρισιού στο παρακάτω αρχείο:
 tout savoir sur la tour Eiffel 



Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου 
 
Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου