Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Από τη Θεσσαλονίκη στην Κεϋλάνη. Το ταξίδι μιας καρτ ποστάλ


Τέλη Δεκεμβρίου του 1926, μία καρτ-ποστάλ ταχυδρομήθηκε στη Θεσσαλονίκη με παραλήπτη τον Αντώνη Ζαρίφη, κάτοικο του Κολόμπο, πρωτεύουσας της Κεϋλάνης.
Η καρτ-ποστάλ είναι μία άποψη της πλατείας της Αγίας Σοφίας από τον φωτογράφο της Θεσσαλονίκης Γιώργο Λυκίδη. 

 Γιώργος Λυκίδης, Η πλατεία της Αγίας Σοφίας,  Θεσσαλονίκη 1925π.

Η πίσω όψη της καρτ ποστάλ.Ο Αναστάσης εύχεται ευτυχές το νέον έτος στην οικογένεια του Αντώνη Ζαρίφη και χρόνια πολλά στον ίδιο για την ονομαστική του εορτή. 
Η καρτ-ποστάλ φορτώθηκε σ' ένα πλοίο στο λιμάνι στης Θεσσαλονίκης, έφθασε στο λιμάνι του Πορτ Σαΐδ, πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ, διέσχισε την Ερυθρά θάλασσα και βγήκε στον Ινδικό ωκεανό. Μετά έφθασε στον προορισμό της, τη σημερινή Σρι Λάνκα, τότε Κεϋλάνη. Με δεδομένο ότι αυτό το ταξίδι διαρκούσε περί τις 3 εβδομάδες, ο Αντώνης Ζαρίφης πρέπει να έλαβε τις ευχές του Αναστάση λίγο μετά τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου στις 17 Ιανουαρίου.

 Η οικογένεια του Αντώνη Ζαρίφη έμενε στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα του νησιού που τότε ήταν υπό αγγλική διοίκηση. Το Κολόμπο ήταν ένα σημαντικό λιμάνι από το οποίο γινόταν η διακίνηση του περίφημου τσαγιού Κεϋλάνης. Ο Αντώνης Ζαρίφης τροφοδοτούσε το λιμάνι με νερό και κάρβουνο. Ο ίδιος δεν φαίνεται να ασχολήθηκε με τις φυτείες τσαγιού όπως άλλα μέλη της οικογένειας.

Φυτεία τσαγιού στην Κεϋλάνη, π. 1915. ( ΦΑ 04.18.2. αρχείο οικ. Ζαρίφη)


Η οικογένεια του Αντώνη Ζαρίφη και συγγενείς γύρω από ορθόδοξο αρχιερέα. Πιθανόν η αφορμή για τη συνάθροιση να ήταν τα βαφτίσια των δύο μωρών εκατέρωθεν του ιερέα. Ο Αντώνης Ζαρίφης όρθιος, πέμπτος από δεξιά πίσω ακριβώς από το μωρό. Κολόμπο π.1920 ( ΦΑ 04.18.2. αρχείο οικ. Ζαρίφη)
Την εποχή που η καρτ ποστάλ φθάνει στο Κολόμπο ο Αντώνης Ζαρίφης έχει δύο παιδιά, τον Ορέστη και τη Θηρεσία. Η μόνη πληροφορία που έχουμε από τους δωρητές του αρχείου είναι ότι η Θηρεσία γεννήθηκε το 1915. Με βάση αυτή τη χρονολογία, χρονολογήθηκαν κατά προσέγγιση  οι φωτογραφίες του αρχείου. 


Κολόμπο π. 1926. Ο Αντώνης Ζαρίφης με τη σύζυγό του Ευανθία το γένος Ζαχαριάδου με καταγωγή και οι δύο από το Γάνο της Ανατολικής Θράκης. Η Ευανθία είναι ντυμένη με ένα είδος σάρι, όπως συνήθιζαν οι ευρωπαίες κυρίες του Κολόμπο. Το φόντο της εικόνας είναι ζωγραφιστό υποδηλώνοντας ένα πλούσιο εσωτερικό σπιτιού δυτικού τύπου με οικόσημα στα παράθυρα. Η φωτογράφιση έγινε σε ένα από τα πιο γνωστά στούντιο της πόλης, της Madame del Tufo. Οι Ζαρίφηδες θα πρέπει να ήταν πελάτες του στούντιο. Στο αρχείο υπάρχουν πολλά πορτραίτα τους, διαφόρων χρονικών περιόδων τραβηγμένα από τη φωτογράφο. Όλα τα τυπώματα είναι εξαιρετικής ποιότητας και διατηρούνται αναλλοίωτα.   (ΦΑ 04.18.1.016, αρχείο οικ. Ζαρίφη)

Κολόμπο π.1926. Θηρεσία και Ορέστης Ζαρίφης, τα παιδιά του Αντώνη και της Ευανθίας Ζαρίφη. Είναι φωτογραφημένα  μπροστά σε ένα άλλο ντεκόρ του στούντιο της φωτογράφου Madame del Tufo.
(ΦΑ 04.18.1.014, αρχείο οικ. Ζαρίφη)
Λεπτομέρεια  με την υπογραφή της φωτογράφου Madame del Tufo, πάνω στο passe partout.

Madame del Tufo, ομάδα μικρών παιδιών σε πάρκο, Κολόμπο π. 1920 ( ΦΑ 04.18.1.065 αρχείο οικ. Ζαρίφη)

Plâté  & Co. Ομαδικό πορτραίτο αποίκων και ντόπιων, πιθανόν μέλη κάποιας λέσχης. Ο Αντώνης Ζαρίφης στην τρίτη σειρά καθιστός στο κέντρο με κρυμμένο το μισό του πρόσωπο.  Κολόμπο π. 1920.(ΦΑ 04.18.1.078 αρχείο οικ. Ζαρίφη)

Εικόνες από την αρχαία  ιερή πόλη των βουδιστών Anuradhapura στη βόρεια Κεϋλάνη π. 1920 . 
Επάνω: ο Αντώνης Ζαρίφης δεξιά, με τον Γανοχωρίτη ξάδερφό του Θεοχαρίδη.
Κάτω: η Στούπα Ruwanwelisaya (ΦΑ 04.18.2. αρχείο οικ. Ζαρίφη)


Δεν έχουμε στοιχεία για το πότε έφυγε η οικογένεια από την Κεϋλάνη. Ένα ειδυλλιακό στιγμιότυπο με τους γονείς και τη Θηρεσία να πίνουν τσάι στη βεράντα γύρω στο 1930 είναι από τις τελευταίες φωτογραφίες της οικογένειας στο νησί.
Κολόμπο π. 1930. Τσάι στη βεράντα. Από δεξιά:  η Θηρεσία, ο Αντώνης, η Ευανθία Ζαρίφη και άγνωστη. Από τις τελευταίες φωτογραφίες της οικογένειας στο νησί. (ΦΑ 04.18.2. αρχείο οικ. Ζαρίφη)
 Η τελευταία ένδειξη παρουσίας των Ζαρίφη στο Κολόμπο είναι ένα πορτραίτο του Ορέστη Ζαρίφη με χρονολογία 1940 που αφιερώνει στους γονείς του. 

Plâté  & Co, Κολόμπο 1940. Ο Ορέστης Ζαρίφης, αφιερώνει τη φωτογραφία του στους γονείς του. (ΦΑ 04.18.1.035, αρχείο οικ. Ζαρίφη)

Το αρχείο της οικογένειας Αντώνη Ζαρίφη δώρισαν στο ΕΛΙΑ οι απόγονοι της οικογένειας, Ευάγγελος και Μαρίνα Γιαννάκου, το Νοέμβριο του 2004.


Βασιλική Αθ. Χατζηγεωργίου

Φωτογραφικό Αρχείο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου